Kropsterapi øger din trivsel
22. januar 2023Boost dit lymfesystem med kropsterapi
23. januar 2023Et lavt selvværd har store konsekvenser for vores livskvalitet. Hvis du meget tidligt i livet og længe nok er blevet gjort forkert, mobbet eller har oplevet andre overgreb i barndommen påvirkes vores verdenssyn og vores forhold til os selv og andre. Det ændrer vores forventninger til hvordan livet kommer til at forme os. Det bor i kroppen og sætter spor i måske hele voksenlivet. Måske forventer du at blive afvist, og det afspejler dine følelser til dig selv på et dybere plan. Hver femte dansker lider under lav selvværdsfølelse, det viser en ny undersøgelse lavet af psykiatrifonden.
Selvværdet handler om den måde, vi oplever os selv på, hvad vi tænker og føler omkring om os selv og hvor værdifulde vi føler os.
Men er man meget tidligt i sit liv i tvivl om, at man er god nok, er man meget sårbar over for kritik, fordi man ikke får udviklet sin evne til at sortere i, hvad der er rigtigt eller forkert. Man opfatter kritik som sandhed og tror, at man nok er et dårligt menneske, når andre siger det.
Måske vokser vi op med følelsen af og tanken om, at vi er nødt til at arbejde virkelig hårdt for at vise vores værd i alle livets faser. Det gør os meget sensitive for negativ kritik, som kan føles så urimeligt når vi knokler så hårdt og bøvler med at overleve. Det betyder i nogle tilfælde også at vi forstår andre ud over vores egne grænser og at vi bliver nøjsomme og holder ud alt for længe. Vi får måske ikke lige sat vores grænser rettidigt.
Og når vi holder os selv tilbage, spænder vi op i kroppen og får smerter.
Lavt selvværd får humøret til at dale
Når selvværdet er lavt, påvirker det ofte humøret i negativ retning, fordi man sidder fast i sine negative tanker og følelser omkring sig selv. Det kan være svært at vise empati og leve sig ind i andres tanker og følelser, fordi man har så meget fokus på sig selv og sin egen smerte. Det betyder også, at man ofte mistolker andre. Man føler sig ofte skyldig hvis andre mennesker er kede af det og når man modtager rosende ord og komplimenter, preller det af, for man tror ikke på det, fordi man er overbevist om, at man ikke er værd at holde af. Når vi ikke tror på os selv, er vi derfor også mere sårbare over for kritik og modgang.
Alle psykiske sårbarheder kan forbindes med lavt selvværd. Ved eksempelvis stress får du ikke stået op for dig selv og markeret din personlige grænse. Den stressramte tillader at blive overbelastet.
Vi har alle behov for anerkendelse og kærlighed. Anerkendelsen skal dog komme indefra så vi accepterer både vores stærke og svage sider og stadig kan være selvkærlige.
Kropsterapi kan hjælpe dig hen imod et mere selvkærligt forhold til dig selv, gennem samtaleterapi og ved at arbejde med at mærke dig selv og dine grænser. Jeg er kropsterapeut på Amager, og har du lyst til at tale med mig om, hvad kropsterapien kan gøre for dig, er du mere end velkommen til at kontakte mig på telefon 21 92 20 49. Du er selvfølgelig også velkommen til at sende mig en besked eller booke en behandling.